woensdag 9 mei 2012

Tizen is officieel, steeds populairder en vooral: veelbelovend

Zoals sommigen al wel zullen weten, zijn Samsung en Intel bezig met een Operating System (OS) voor mobiele telefoons. In september 2011 hoorden we hier voor het eerst wat over, en sinds dien slechts af en toe wat. Totdat het laatst plotseling weer volop in het nieuws was.
Laten we de geschiedenis van Tizen eens bekijken.


Het nieuwe OS voor mobiele telefoons dat Tizen genoemd wordt, werd in 2011 in deze blog-post onthuld. Tot dan toe was er nog niet veel over bekend, er was zelfs nog weinig informatie over wie het maakte(n). Inmiddels hebben ze al vrij veel informatie op hun site staan, inclusief een aantal posts op het bijbehorende blog, en ik zet de belangrijkste gebeurtenissen op een rijtje.

Ze begonnen met het verwelkomen van iedereen op de site, en legden even uit waar het over ging: een open-source platform dat gebaseerd is op andere bekende projecten als Linux. Ze willen verschillende soorten apparaten gaan ondersteunen, van smartphones en tablets tot tv's en het weergeven van informatie in een voertuig.
De Linux Foundation is het "thuis" van Tizen, maar het wordt geleid door een technisch team van medewerkers van Intel en Samsung.

De applicaties worden in HTML5 geschreven, wat hopelijk een goede samenwerking levert met het internet, dat zich ook steeds meer op HTML5 richt, en wil daarin ook gebruik kunnen maken van daarop gebaseerde technieken. Klinkt natuurlijk goed, maar het wordt nog beter: ze gaan API's leveren voor allerlei toepassingen, o.a. sms'en, de camera, netwerken, en social media.
Het project wordt geheel opengesteld, dus van de kern van het OS tot aan de apps, en in het eerste kwartaal van 2012 moet er een SDK, een software development kit, uitkomen.

Nu is die laatste belofte werkelijkheid geworden. Net niet in het gestelde tijdschema, maar op 30 april ontploffen meerdere sites als de SDK en source code, en daarbij de eerste beelden van het OS op een telefoon, uitkomen. De HTML5-code schijnt te gaan zorgen voor een vloeiende interface, zoals hieronder te zien is.


Het OS ziet er vrij goed uit. Het doet een beetje denken aan een kruising van Bada en MeeGo (van Samsung en Nokia). Hieronder is te zien hoe het OS eruit ziet.



Laat weten wat je ervan vindt! Het is qua iconen erg gelijk aan Samsungs TouchWiz-schil op Android, en doet ook hier weer denken aan verschillende andere mobiele besturingssystemen. De zwarte statusbalk bovenin het scherm lijkt een beetje op die van iOS en de grote lijnen kennen we van andere systemen, maar toch ziet het er uniek en veelbelovend uit.

Er is echter één minpunt. Deze eerste SDK is voor versie 1.0 van Tizen, en die hebben ze "Larkspur" genoemd... Nu zal het in een taal wel wat betekenen, maar uitgaande van een Nederlands - Amerikaanse uitspraak klinkt het toch nog niet echt lekker.
Nou weten we ook waarom alleen Android hun OS steeds namen geeft.

Ze hebben al een mooie bijeenkomst gegeven voor ontwikkelaars, waar alle aanwezigen een ontwikkelaarstelefoon kregen.
Specificaties:

  • Een dual-core processor, nl. een Cortex A9 met een kloksnelheid van 1.2 GHz
  • Een 4.65" Super AMOLED-scherm (net als dat van de Galaxy Nexus)
  • 1 GB aan RAM
  • 16 GB opslag
  • 8 MP voor de achterste camera
  • 2 MP voor de voorste camera
  • Een micro-USB-aansluiting (gelukkig maar)
  • WiFi
  • GPS
  • Tizen 1.0
  • Een audio/video-decoder die MP3, AAC, AAC+, MP4, .h263 en .h264 ondersteunt

Ziet er goed uit dus!

Helaas was niemand die wij kennen erbij, maar we zullen Tizen zo goed mogelijk blijven volgen en al het nieuws zo snel mogelijk online zetten. Het schijnt dat versie 2.0 al aan het einde van dit jaar uitgebracht gaat worden, en ik heb er nu al zin in.

Bas

Bronnen: https://www.tizen.org/ en http://www.sammobile.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten