dinsdag 16 april 2013

Review: Gigabyte Aivia K8100 Gaming Keyboard

Inleiding

Voor wie een degelijk toetsenbord wil bezitten dat niet té veel kost, maar toch meewerkt bij het gamen, is er een prima keuze: de K8100 van Gigabyte. Een game-toetsenbord dat lekker opvalt, veel handige functies heeft en écht gericht is op gamers. 

Nu zal menig persoon zich afvragen wat gaming toetsenborden onderscheidt van normale toetsenborden, maar deze vraag is gelukkig relatief simpel te beantwoorden: gaming toetsenborden zijn voorzien van extra snufjes en technieken die de gamer een voordeel geven over zijn tegenstanders: zo zijn er toetsenborden die verlichting hebben voor als men in het donker speelt, die speciale toetsen hebben om soepel, maar toch precies en snel te kunnen spelen, of die extra knoppen hebben: deze kunnen worden ingeprogrammeerd op verschillende acties en zo ontstaan er directe knoppen voor bepaalde acties.

Uiterlijk

Het uiterlijk van dit toetsenbord viel mij direct al op: de keuze bestaat uit zwart, rood of geel. Deze review gaat vooral over de rode versie, die in mijn bezit is, maar ook de andere kleuren komen aan bod.

Het felgekleurde toetsenbord heeft, niet verrassend, een flinke aanwezigheid op bureaus, maar is gelukkig niet té opvallend. Omdat het toetsenbord op zich niet enorm is, is het deel dat felrood gekleurd is niet erg opvallend. Dat is echter zónder de polssteun, want die van flink formaat: zeker één van de groteren die wij hebben gezien. Daardoor wordt het toetsenbord al snel iets te groot voor het gemiddelde game- en werkbureau, en ook is dat massieve rode vlak mogelijk net iets te storend om lekker te kunnen werken. Zonder deze steun is het toetsenbord door zijn lage ligging echter ook prima te gebruiken.

De scherpe hoeken geven dit toetsenbord een stoer uiterlijk mee, zonder in de weg te zitten of té scherp te zijn. Matzwarte, lage toetsen versterken dit gevoel van snelheid en gestroomlijnd design, wat samen met het rood een erg prettige ervaring geeft.

De gele versie vind ik persoonlijk wel érg opvallend; felgeel is niet de meest subtiele kleur om te hebben.
Ook de zwarte versie is bij mij minder geliefd: matzwart/grijs in combinatie met de zwarte toetsen is niet erg spannend, alhoewel er wel een zekere stoerheid van uitgaat: matzwart en matgrijs is geen slechte combinatie.

Verder viel mij op dat dit toetsenbord géén normale mediaknoppen heeft: die stel je in via de macroknoppen en de software die bij dit bord hoort. De volumeregelaar is een aanraakgevoelige slider: zeer stijlvol, maar niet altijd even praktisch, wat later in dit artikel behandeld wordt.
De zwarte/grijze versie: niet erg spannend, wel stijlvol.

De rode versie: opvallend én stijlvol... Maar vooral opvallend.

Als laatste de gele: zeer opvallend, met nogal 'neergegooide' zwarte toetsen, die niet geweldig bij het geel passen. De afneembare polssteun heeft een flink formaat en is zeker prettig, maar ook zonder is het toetsenbord goed te gebruiken.

Functies

De Gigabyte K8100 heeft een flink aantal leuke functies en handige extra snufjes, Om te beginnen zijn er 5 zogenaamde Macro-toetsen aanwezig: deze kun je instellen op door jou gewenste toetsencombinaties. De knop 'Mode' linksbovenin wisselt tussen 5 'banken' met macro's: de 5 macroknoppen geven je zo dus in totaal 25 verschillende 'snelkoppelingen'. Hierop kun je onder andere programma's zetten, toetsencombinaties ingeven of mediafuncties instellen: een van de 5 'banken' zou bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om je mediaprogramma te openen, te pauzeren/af te spelen, naar het volgende nummer te gaan, naar het vórige nummer te gaan. Natuurlijk kun je ook shortcuts voor games instellen, zodat je net even wat sneller en makkelijker bepaalde acties kunt uitvoeren. De actieve bank wordt aangegeven met een kleur, zodat je altijd weet welke van de 5 je gebruikt.
Mijn enige aanmerking hierop is dat de 2 linkerknoppen (in ieder geval bij mijn exemplaar) niet helemaal gelijk liggen met de rest qua helling/hoogte (die overigens ook niet gelijk ligt, maar verwaarloosbaar weinig verschilt). Hierdoor is het af en toe een beetje vervelend om aan te voelen, maar dit is geen groot punt. Wel zijn die macrotoetsen redelijk scherp gehoekt, zodat je, als je snel en aan de voorkant drukt, de scherpe hoek op je vinger hebt, wat een beetje onprettig is. Als je je vinger gewoon op het 'grote' deel legt is dit echter geen probleem, maar dat is net iets te ver naar achter geheld om handig en snel bij te kunnen.
De macrotoetsen zakken net iets te ver af, maar werken over het algemeen prima.
Bovenstaand plaatje leidt gelijk tot het tweede handige extra ding: USB-poorten. Mensen die een bedrade muis hebben, maar net te weinig ruimte om die goed naar de PC te laten lopen, kunnen in één van de twee USB-poorten, aan weerszijden van het toetsenbord, hun muis inpluggen. Je kunt echter bijvoorbeeld ook een joystick aansluiten, of een racewiel, een opslagstick, je telefoon of noem maar op. Handig dus, want zo heb je, net even wat dichterbij, nog wat poorten extra. Zoals wel te verwachten valt zijn deze poorten niet te gebruiken om je telefoon of ander apparaat op te laden.

Derde punt is de verlichting: rode/oranje verlichting (te zien bij het plaatje van de zwarte versie) zorgt voor een goede en leuke verlichting tijdens het spelen gedurende de donkere uren. De verlichting is bij nacht fel genoeg, maar over het algemeen niet fel genoeg om écht nuttig te zijn als je schermen aanstaan en je een lamp aan hebt staan. Jammer is ook dat er maar 1 stand is: het licht is aan of uit. Nu is het zo dat ik 2 redelijke grote schermen draai, dus vaak is het niet nodig om de verlichting te gebruiken, vanwege de felheid van het toetsenbord en van mijn schermen.

Verder zijn er een aantal handige technieken ingebouwd: zo is er Anti-ghosting, wat voorkomt dat het toetsenbord plat gezegd 'gek wordt' als je veel toetsen tegelijk indrukt. Dit werkt tot maximaal 20 toetsaanslagen tegelijk. Hierdoor kun je tijdens het gamen dus naar lieve lust knoppen gebruiken.

Een van de minpunten van dit toetsenbord is een feature die je juist weinig ziet, maar die helaas net niet helemaal naar behoren werkt: de volumeslider. Dit is een slider bovenaan het toetsenbord die met aanraakbediening werkt, en met lichten rechts ervan weergeeft op welk stukje je zit. Het nadeel hiervan is dat soms het geluid opeens uitgezet wordt of er misschien langs gaat en het dan aanraakt. Iets wat mij echter behoorlijk irriteert is dat de touchbediening soms opeens ophoudt met werken: je kunt aanraken, maar er gebeurt niks, en om dit op te lossen moet je het toetsenbord loshalen en weer inpluggen. Ook gaat het veranderen van het volume in stapjes: het is (als je niet in-game bent) vaak simpeler om gewoon via de taakbalk het geluid te veranderen, of je speaker- of koptelefoonvolume aan te passen. Ook lijken de middelste paar touchbuttons niet te werken: de buitenste 2 laten het volume toe- en afnemen bij mij.

Als laatste de toetsen: er zijn verschillende 'zones', die allen een andere hoeveelheid kracht vereisen om ze aan te slaan. Hierdoor kun je dus makkelijker herkennen waar je zit, en zijn de veelgebruikte WASD-toetsen zachter ingesteld dan anderen. Onderstaand plaatje geeft aan waar welke instelling gebruikt is.
De verschillende instellingen hebben als doel de gebruiker een gelijke en makkelijke ervaring te geven.

Extra's

De K8100 heeft een paar mooie extra's, te beginnen met een rubberen 'cover' voor het toetsengedeelte. Met deze rubberen afdekking kun je de toetsen beschermen tegen stof, drinken, eten en andere vervelende dingen wanneer het toetsenbord niet in gebruik is.

Daarnaast zijn er vervangende WASD-toetsen van rubber, plus een gereedschapje om de originele toetsen los te halen. Het idee hierachter is dat je die toetsen dan makkelijker vindt, dat ze comfortabeler voelen en dat ze langer meegaan. 

Overigens is noemenswaardig dat de kabel een flink ding is: een stevige kabel van 1,5 meter lengte met gevlochten stoffen omhulsel (met mooie aansluiting en gold-plated connector!) zorgt voor een stevige verbinding met de computer. De kabel is via 2 wegen te leiden: onderin zit een gootje met 2 uitgangsmogelijkheden om de kabel net even wat beter te kunnen laten lopen voor jouw behoeftes.

De natuurlijk aanwezig pootjes zijn stevig goed vast en zullen niet snel kapot gaan. Als je de polssteun echter niet gebruikt zal het toetsenbord mogelijk iets te schuin staan voor sommige mensen. De pootjes zijn gelukkig niet erg hoog, dus dat valt vaak mee. Als de polssteun bevestigd is, is het net even prettiger om een klein beetje extra helling te hebben.

Conclusie

Het Gigabyte Aivia K8100 gaming toetsenbord is, ondanks een paar mindere punten, een prima toetsenbord dat gericht is op gamers en in die hoek ook zeker presteert. Voor een alleszins redelijke prijs (met ruime grenzen 50 tot 70 euro) krijg je veel features, een mooi uiterlijk en leuke extra's, gecombineerd met een degelijke en weldoordachte uitvoering en bouw. Zeker aanbevolen voor de gamer die opvallend, comfortabel en met stijl wil gamen!

Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten