woensdag 10 april 2013

Low-end telefoons zijn slecht voor iedereen

Een hele tijd geleden had ik een gesprek met de trotse eigenaresse van een iPhone. Beter nog, met de eigenaresse van een nieuwe iPhone, toen nog de 4. Ze was er erg blij mee, vooral in vergelijking met haar vorige, waar ze al snel ontevreden mee was.
Natuurlijk vraag ik dan wat voor telefoon ze hiervoor had... Dat was een Sony Ericsson Xperia X10. Mijn reactie was nogal lacherig, want volgens mij kon je het met een X10 wel verwachten, maar het zette me wel aan het denken: dit soort gevallen is precies hét probleem voor Android.

De eerste indrukken en de gevolgen

Wat er dus gebeurt, is dat veel mensen zich niet realiseren wat ze willen. Ze denken allereerst dat ze "alleen maar bellen en sms'en." Eindeloos vaak heb ik gehoord dat iemand slechts een goedkope Android-telefoon wil hebben, omdat hun behoeften ook maar laag liggen.
Tot nu toe, echter, hebben diezelfde mensen zo snel mogelijk weer een nieuwe telefoon gekocht. Het besturingssysteem was wel leuk, maar het was zo langzaam! Eigenlijk wilden ze geen Android meer, maar vrienden en familie zeiden dat ze een snellere moesten hebben.





De grote vergissing

Zoals ik hierboven al zei, verwachten mensen de verkeerde dingen van zichzelf. Ze denken niets nodig te hebben, maar dat blijkt toch niet waar te zijn. Zelfs als dat ze duidelijk gemaakt wordt, willen ze het vaak nog niet geloven. En toch...
De Play Store heeft meer (en betere) apps dan ooit, en als je telefoon draait op Android 4.0 of hoger, zal je bijna alle apps (sommigen hebben functies van Android 4.1/4.2+ nodig) kunnen draaien. Zo zijn Angry Birds, de GTA-games, Real Racing 3 hele leuke en bekende games. Nadeel: ze nemen veel ruimte in beslag. GTA en Real Racing nemen zomaar een gehele gigabyte aan data in beslag, en het zijn nog zware games om te spelen ook.

Nu denk je vast dat bovenstaande niet klopt. Dat mensen wel kunnen inschatten hoeveel ze hun telefoon gebruiken (of niet). Toch is mijn ervaring dat mensen toch een beetje overrompeld worden door de hoeveelheid mogelijkheden die Android aanbiedt, en al snel zijn ze verslaafd. Ik kan zo al drie mensen opnoemen waar datzelfde precies het geval was!

Waarom is hij niet sneller?

Zoals ik al zei: dit gebeurt vaak genoeg. Mensen kopen een telefoon die bijna niks kan, en worden daar dan later boos over. Te weinig opslag, te langzaam, te klein, te oude versie van het OS, etc.
Het is voor veel mensen moeilijk om het te realiseren, maar met Android is het niet zo dat elke telefoon goed draait. Misschien in het begin wel, toegegeven, maar al snel wordt toch het kaf van het koren gescheiden. Weinig opslag verhindert het installeren van updates, te weinig RAM resulteert in lange laadtijden en zwarte schermen en een te langzame CPU is de oorzaak van langzame reactie op bijvoorbeeld het aanraken van het scherm. Spellen worden langzaam en een reboot wordt orde van de dag, en enkel om de telefoon draaiende te houden.
En toch geldt ook hier:
Je krijgt waar je voor betaalt.




Het Android-ecosysteem

Je krijgt zeker waar je voor betaalt. Je kunt niet verwachten om een telefoon van twee- driehonderd euro te kopen, en dan een supersnelle ervaring te hebben. Dat gebeurt echter wel, en dat zorgt voor een slecht beeld.
Een iPhone wordt ook langzamer, maar zal toch sneller blijven. Grote verrassing:
Een iPhone kost veel meer. De vergelijking wordt vaak gemaakt tussen Android en iPhone, maar dat kan helemaal niet als je een low-end Android-toestel vergelijkt met een iPhone 5. En dat irriteert me, want dat moet toch logisch zijn. Voor alles geldt dat je meer krijgt als je meer betaalt (oké dan, voor het meeste geldt dat), en dat is ook precies de reden dat jouw Galaxy Ace ermee stopt, terwijl mijn Galaxy S III alles nog goed doet.

Waarom zijn ze er nog?

Dat is een goede vraag. Waarom zijn deze telefoons sowieso nog verkrijgbaar? Als men alleen dure telefoons zou verkopen, zou je dit gedoe ook niet hebben. Het kost wel wat meer, maar dan is iedereen wel blij. De providers verdienen meer, vaak met duurdere abonnementen en telefoons, de OEM's verdienen meer aan de dure telefoons, de klant is niet (of minder) ontevreden...

Het antwoord op die vraag, zo denk ik, is 'verzadiging en introductie'. Elk goedkoper model dat men uitbrengt, is weer een extra toestel op de markt. Elke keer wordt er weer een klein, specifiek gaatje in de markt gestopt met een telefoon, of wordt er een update voor een ouder model uitgebracht.
Dat betekent dat er ook altijd wel door de klant een Android-telefoon (van een bepaalde OEM) gekocht wordt, omdat er simpelweg iets is dat zou moeten kunnen doen wat hij/zij denkt te willen gaan doen.
En dat verkoopt.

Is er een oplossing?

Het is natuurlijk wel makkelijk voor mij om te schreeuwen en te huilen, maar is er ook een oplossing voor?

Volgens mij wel. Nu ben ik geen econoom, maar het zou moeten kunnen om de markt enkel de high-end telefoons aan te bieden. Alleen vlaggenschepen op de markt is natuurlijk onzin, want die zijn wel heel erg top-of-the-line, maar een beperkt aantal telefoons met wat betere specificaties moet kunnen.
Dan is er natuurlijk de kans dat mensen ervoor kiezen om niet een nieuwe telefoon te gaan kopen of aanvragen bij een nieuw contract, maar tegenwoordig ziet iedereen de voordelen van een superphone toch wel.

Er moet uiteraard ook rekening worden gehouden met de reputatie van de OEM's en Android zelf. Als mensen altijd aan het klagen zijn, krijgen ze een slecht beeld van alle betrokken partijen.
Zo worden de OEM's eigenlijk hun eigen ondergang, en dan hebben we het nog niet eens over de frequentie van de updates (waar veel low- en mid-end telefoons ook achterblijven).

Wat er uiteindelijk moet gebeuren

Dus, wat kunnen we nu als conclusie trekken?

Iedereen raakt geïrriteerd door low-end telefoons, maar het lijkt erop dat die telefoons helemaal niet nodig zijn en simpelweg vervangen kunnen worden door enkel high-end telefoons (met natuurlijk wel het risico dat er wat compromissen worden gesloten met betrekking tot de kosten).
Zo raakt niemand verveeld door zijn telefoon, niemand betaalt voor iets dat ze al snel niet meer willen, en Android (met zijn OEM's) behoudt een degelijke reputatie.

Heb ik gelijk of klopt het voor geen meter? Laat het weten op FacebookTwitter of de comments hier beneden!

1 opmerking:

  1. Ik heb sinds kort een Samsung gekocht. Het blijven voor mij de beste telefoons.

    BeantwoordenVerwijderen