dinsdag 23 april 2013

Buyer's Guide: Voedingen

Bij het zoeken van een voeding wordt men, vooral bij het voor de eerste keer bouwen van een computer of het los kopen van de eerste voeding, overdonderd door de enorme hoeveelheid keuzes, termen, merken en modellen die er te vinden zijn. Daarom is hier deel twee van onze Buyer's guide (na kasten) voor de eerste zelfgebouwde computer.

Tip 1: zorg altijd dat je je bewust bent van het wattage dat je nodig hebt. Weet zeker dat je genoeg stroom zult hebben om alle onderdelen onder belasting te kunnen laten draaien. Ben je van plan om ooit nog te upgraden, bijvoorbeeld door een tweede of sterkere videokaart te plaatsen? Zorg dan dat je voeding dat aankan. Je voorkomt zo dat je je voeding overbelast, of dat je een nieuwe moet kopen omdat hij net niet sterk genoeg is.

Op internet is te vinden hoe je (eventueel ongeveer) berekent wat het benodigde wattage is (een hiervan is http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp). Koop een voeding die daar iets boven zit, zoals aangegeven op die site met 'recommended PSU Wattage', zodat je altijd genoeg kracht hebt om in ieder geval je huidige onderdelen te kunnen ondersteunen.

Tip 2: bespaar nooit op de voeding! Denk nooit dat het een goed idee is om een voeding te kopen die dicht bij het benodigde minimum ligt, en dan ook nog eens van lagere kwaliteit is. Voedingen van lage kwaliteit kunnen instabiel worden als je ze belast, uiteindelijk kapotgaan en daarbij zelfs onderdelen van je systeem kapotmaken.

De bekendste en beste merken zijn makkelijk te vinden: onder andere merken als Corsair, OCZ, Antec, Enermax en XFX zijn goed en hebben ook nog een redelijke prijs met goede features, voldoende kracht en veel stabiliteit, zodat je ook op hogere belastingen geen zorgen hebt.

Tip 3: let goed op de prestaties van de voeding waar je naar kijkt. Zo betaal je niet teveel. Als je bijvoorbeeld een relatief simpele voeding wilt hebben, maar wel wilt dat deze goed en betrouwbaar is, kun je beter je geld uitgeven aan betrouwbaarheid en stabiliteit dan aan leuke extra's. Zo zijn modulaire voedingen een leuke extra feature, en voor veel mensen gewenst, maar als je modulair niet zo belangrijk vindt, kijk daar dan ook niet specifiek naar. Ook zijn modulaire voedingen vaak een stuk duurder dan een vergelijkbare non-modulaire voeding. Voor uitleg van het verschil tussen deze twee, zie http://mbrtech.blogspot.nl/2012/08/modulaire-of-niet-modulaire-voeding-wat.html.


Niet onbelangrijk is de verdeling van het vermogen: kijk goed hoeveel aansluitingen er zijn, welke je nodig hebt en hoe de stroom wordt verdeeld over de spanningslijnen. Nog een belangrijk punt is kabellengte: zorg dat je zeker weet dat de kabels bij je voeding lang genoeg zijn om overal bij te kunnen, eventueel mét kabelmanagement.

Met deze tips en trucs zou het mogelijk moeten zijn om een goede keuze te maken. Wees redelijk en bedenk goed waar je focus ligt. Veel kiesplezier!

1 opmerking:

  1. dank je, ik was namelijk van plan een nieuwe pc te bouwen (mijn eerste) toenvallig dat ik jouw linkje op xda in jouw sig zag.

    BeantwoordenVerwijderen