maandag 6 augustus 2012

Modulaire of niet-modulaire voeding: wat is voor jou het beste?

Het is natuurlijk altijd een flinke taak om een voeding te vinden die voldoet aan de eisen die je eraan stelt, maar die tegelijk ook nog enigszins goedkoop is. Een van de beslissingen die ik persoonlijk erg lastig vond tijdens het kiezen van een nieuwe voeding was het wel of niet gaan voor een modulaire voeding. Beiden hebben zo hun voor- en nadelen, dus goed kijken wat je wilt is heel belangrijk. Vandaar dit artikel: om je te helpen een goede keuze te maken, staan hier de belangrijkste verschillen en een aantal belangrijke voor- en nadelen van de verschillende aansluittypes.

Wat is het verschil tussen modulair en niet-modulair?

Een belangrijk verschil is wat deze twee onderscheidt: een niet-modulaire voeding maakt gebruik van een directe verbinding vanaf de voeding naar het te voeden deel van de computer: er is een aansluiting vanaf het deel dat stroom levert, dan de kabel, die loopt naar een onderdeel van de computer, bijvoorbeeld de harde schijf, en daar kun je hem met een connector aansluiten op de harde schijf. Hieronder de voeding die ik op het moment gebruik: een Corsair Builder Series CX500, een 500 Watt, niet-modulaire voeding. Zoals je kunt zien, lopen alle kabels vanuit één centraal gat. De zwarte stof eromheen heet trouwens een sleeve, wat dus inhoudt dat er een soort beschermhoesje omheen zit, zodat hij niet snel blijft haken en de draden goed bij elkaar blijven.
Niet-modulaire voeding: alle kabels zijn centraal vastgemaakt.
Een modulaire voeding heeft echter een groot verschil ten opzichte van een niet-modulaire: alle kabels zijn door middel van connectors los te koppelen van de voeding zelf. Dit houdt dus in dat de kabels los meegeleverd worden, en zelf de aan te sluiten kabels kunt aansluiten. Hier gaat de stroom dus eerst van de voeding naar de connector, vanaf daar naar de kabel, en vervolgens van de kabel naar het onderdeel.

Modulaire voeding: alle kabels zijn apart aan te sluiten of weg te laten door middel van connectors.
Een derde soort, die ik zelf semi-modulair noem, maar die vaak ook gewoon als modulair wordt aangeduid doordat deze soort modulaire voedingen het meest gangbaar is, kun je zien als een soort hybrideversie die alleen de basiskabels, die elke moderne computer wel nodig heeft, vastgezet heeft; de rest, dus bijvoorbeeld voor extra videokaarten, harde schijven en dergelijke dingen, is wél met een connector los aan te sluiten. Deze soort komt meer voor dan de volledig modulaire voeding, omdat men de standaardkabels toch nodig heeft.
Semi-modulair: de basiskabels zijn vast, kabels voor eventuele extra onderdelen zijn los aan te sluiten.

De voor- en nadelen

Natuurlijk zijn er ook bepaalde voor- of nadelen voor elke soort voeding. Bij een niet-modulaire voeding is een van de grootste problemen ontstaan door de extra kabels: de kabels die men niet gebruikt, zijn vaak een enorme doorn in het oog van mensen die toch graag het oog ook wat willen, om nog maar niet te spreken over de moeite die het kost om ze enigszins hándig weg te werken.

Punt twee is dan ook het verstoren van de luchtstroming: al die kabels blokkeren de luchtstroom door de computer, die hierdoor warmer kan worden en minder goed gekoeld. Dat is niet alleen onhandig, maar ook nog eens gevaarlijk wanneer de temperatuur flink hoog oploopt.
Het is in enige mate nog te accepteren dat de kabels die gebruikt worden door de pc lopen (als je geen kast hebt waar de kabels mooi in kunnen worden verstopt), maar het wordt ronduit irritant als de kabels die je juist niet gebruikt je luchtstroming verpesten, in de weg zitten van andere onderdelen en kabels en er slecht uitzien in je kast. Als oplossing kun je natuurlijk een kast met kabelmanagementcompartiment kopen, waar je de kabels in een soort extra ruimte kan stoppen die geen onderdelen bevat, maar niet iedereen heeft dat.


Daarin blinkt een modulaire (of semi-modulaire) voeding dus uit; je kunt de kabels die je niet nodig hebt gewoon weghalen, en probleem opgelost! Een nadeel van modulaire voedingen is, voor de minder georganiseerden onder ons, dat je de kabels die je niet gebruikt ook wel moet zien te bewaren. Zonder ze kwijt te raken dus, en op een plek waar ze niet snel zullen worden weg- of rondgegooid, en juist dát is niet altijd makkelijk.
Een flink nadeel van modulaire voedingen, waar veel mensen tegenaan lopen, of in ieder geval ik, is dat modulaire voedingen toch een stuk duurder zijn. Modulaire voedingen zijn vaak high-end en dus vooral weggelegd voor de mensen die op zijn minst redelijk veel in en aan hun computer willen sleutelen, zodat ze ten eerste een betrouwbare voeding nodig hebben, ten tweede vaak ook wat meer vermogen willen, en die een onverstoorde airflow willen.
Vaak is een slimme zet, als je financieel iets meer ruimte hebt, dan ook om zowel een modulaire voeding te kopen als een kast met kabelmanagement; men kan dan alle kabels mooi wegwerken, zodat de luchtstroom niet wordt doorbroken door kabeltjes. Een droom voor de meeste computerfanatiekelingen, toch?

Het is trouwens ook een goed idee om te kijken naar de kans op ongelukken met je computer: de connectors van een modulaire voeding kunnen natuurlijk losschieten en/of kapot gaan als er te vaak of te hard tegenaan wordt gestoten. Als je dus je computer ergens hebt staan waar hij een ongelukje kan hebben, maar graag een mooie binnenkant hebt, is het dus belangrijk dat je goed overweegt wat belangrijker is: een computer die werkt, of een die er van binnen mooi uit ziet. Als hij niet werkt, heb je immers ook niks aan een mooie binnenkant!
Deze gevaarlijke situatie heb je overigens een stuk minder snel als je een semi-modulaire voeding koopt; je weet dan dat je standaardkabels, die vaak het belangrijkst zijn, wél tegen een stootje kunnen en dus in geval van omvallen of iets dergelijks een stuk minder kans hebben op uitval, waardoor je computer dus beter beschermd is.



Een grote vraag is dus: hoe ver wil je gaan? Heb je een betrouwbare voeding nodig, wil je graag een mooie afwerking hebben, en heb je een beetje een goed budget? Dan is een modulaire voeding een heel goede optie. Heb je, zoals ik, niet zo'n drang tot aanpassen, een wat kleiner budget of simpelweg een niet erg hoge behoefte aan een groot wattage, dan zal een niet-modulaire voeding prima volstaan. Een high-end systeem zal dan ook eerder een modulaire voeding nodig hebben in verband met luchtstroom en temperaturen. Een low-end (vaak voorgebouwd) systeem kom je eigenlijk altijd tegen met een basisvoeding als krachtlevering, die alleen de nodige kabels voor die onderdelen heeft, en mogelijk nog een paar extra. Dat volstaat in principe gewoon: mensen met low-end systemen zullen niet snel upgraden, en de airflow is daar ook niet zo belangrijk.
Modulair of niet-modulair, het blijft natuurlijk belangrijk om naar kwaliteit te kijken, want ook de goedkopere modulaire voedingen kunnen van te slechte kwaliteit zijn! Dat ze voor high-end systemen zijn, betekent niet altijd dat ze goed zijn, dus controleer alles even.

Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten