donderdag 2 augustus 2012

Meerdere gebruikers op Jelly Bean!

Gisteravond kwam gebruiker zanderman112 hier met een manier om in Android 4.1 Jelly Bean een tweede (of meer) gebruikersprofielen aan te maken, die je bijvoorbeeld zou kunnen gebruiken om een gastprofiel in te stellen. Er waren al eerder aanwijzingen, en de code zit al bijna helemaal in het OS, maar Google heeft er toch nog niets over gezegd.



Een tijdje geleden kwam men er al achter dat er in Jelly Bean al een stuk van deze functie ingecodeerd was, maar deze was (en is nog steeds) niet in te stellen via bijvoorbeeld de instellingen.
Na op onderzoek uitgegaan te zijn, is er op XDA-Developers een handleiding geschreven om dit te kunnen doen.

Benodigdheden

Om gebruik te maken van deze functionaliteit heb je een paar dingen nodig:
  • Een telefoon (of tablet) die Android 4.1 Jelly Bean draait
  • Roottoegang
  • Terminal Emulator (hier te vinden)

Handleiding

Hoe gaan we dit tweede profiel maken? Het is eigenlijk vrij simpel. Open Terminal Emulator, en voer de volgende commando's (steeds gevolgd door een Enter) in

su
pm create-user test

"test" is hier de naam van de gebruiker. Deze kan je naar je eigen wensen aanpassen.

Als je nu de power-knop van je apparaat ingedrukt houdt, zie je iets als dit:


Hier kan je vervolgens naar de andere gebruiker wisselen. Deze krijgt een nieuw homescherm, met bijbehorende tips. Deze gebruiker kan maar weinig instellen, zodat de telefoon niet zo gauw (softwarematig) beschadigd wordt:


Als je de gebruiker weer wilt verwijderen, kan dat ook vrij gemakkelijk. Je moet dan weer naar de eerste gebruiker wisselen en Termnal Emulator opstarten. Voer het volgende in:

su
pm remove-user 1

Hier is de originele gebruiker 0, de net gecreëerde gebruiker is 1, enzovoorts.

Nu zou je niet meer moeten kunnen wisselen door de powerknop ingerukt te houden.
Om dat te controleren, ga je weer naar Terminal Emulator, en typ je dit:

su
pm list-users

Terminal Emulator moet dan met het volgende komen:

Users:
             UserInfo{0:Primary:3}

Op dit moment heb je er nog niet veel aan, aangezien bijvoorbeeld de sms'jes van de eerste gebruiker ook door de tweede gebruiker nog gezien kunnen worden. Het is dan ook aangeraden om een paar dingen te doen:
  1. De tweede gebruiker Gast noemen, omdat dit feitelijk wel het geval is
  2. Een launcher gebruiken waar je apps kan verbergen, zodat je bijvoorbeeld emailapplicaties, social media-applicaties kan verbergen
  3. Een beveiligd vergrendelscherm instellen, zodat de gast niet jouw profiel in kan (je kan wel allebei apart een vergrendelscherm instellen)

Alhoewel de functie nog niet geheel uitgewerkt is, kan dit heel handig zijn. Zodra iemand je telefoon wil gebruiken, maar jij wilt niet dat zij hem gebruiken, of te diep in de instellingen kunt gaan, wissel je gewoon naar een gast-account.
Vooral in de toekomst zal dit volgens mij ook op mobiele apparaten steeds belangrijker worden, net zoals het op de PC's van tegenwoordig vanzelfsprekend is.
Ik vind het in ieder geval een goed idee van Google.

Bas

Via: http://www.xda-developers.com/android/switch-user-profiles-on-jelly-bean/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten