dinsdag 31 juli 2012

De Nexus 7, en wat ik ervan denk

Net als een aantal andere apparaten en updates, zoals de Nexus Q en Jelly Bean, heeft Google tijdens hun I/O 2012 eind juni ook de Nexus 7 aangekondigd. Hoewel velen al verwachtten dat deze eraan zat te komen, is het apparaat toch met veel enthousiasme in ontvangst genomen. De grote verrassing in de geweldige prijs/kwaliteitverhouding. Voor $199,00 en $249,00 krijg je een 8 GB of 16GB tablet met geweldige specificaties, die zich kan meten met de nieuwste smartphones en tablets.
Toch zie ik een probleem met deze prijsstelling, waarvan iedereen verwacht dat die in Nederland min of meer hetzelfde zal zijn.


Laat ik even beginnen met zeggen dat ik op het moment een voorstander ben van Google. De prijs die ze aan de N7 hebben gegeven, gecombineerd met het feit dat ze steeds meer, steeds beter en steeds mooier aanbieden, zorgen ervoor dat ik onder andere met plezier Android gebruik.

Ook ik was zeer enthousiast toen ik van de N7 hoorde, en vooral het feit dat hij zo goedkoop zou zijn. Een vergelijkbare tablet, qua specificaties, kost je tegenwoordig makkelijk 500 euro (deze is dan wel 10,1 inch). Dat is dan ook waar heel veel anderen op afgaan als ze over de N7 horen. Het feit dat er geen camera achterop meerijdt, is met deze prijs niet belangrijk, vinden velen. Mocht je willen, heeft Paul O'Brien hier een applicatie in de Play Store gezet die ervoor zorgt dat je alsnog een camera-applicatie hebt, zoals die van Jelly Bean, om de camera voorop te gebruiken.
Zo zien we dus wel dat deze tablet een erg goede deal is, het lijkt te mooi om waar te zijn.
En dan komen we nu aan bij de kern van dit artikel, waarom ik toch twijfel bij de lancering van de N7 in Nederland, die volgens de geruchten in september zal plaatsvinden. Ik denk namelijk dat het op het moment inderdaad te mooi is om waar te zijn, in ieder geval voor ons.

Denk er eens over na, waarom de Nexus 7 zo goedkoop is. Hoe kan Google een tablet met dit soort hardware toch nog voor zo weinig geld verkopen?
Eigenlijk is het heel simpel. Ze verkopen de tablet tegen kostprijs. Hierdoor maken ze er (bijna) geen winst op.
De winst hopen ze uiteindelijk te halen uit de (hogere) verkoop van hun diensten als het huren en kopen boeken, tijdschriften en muziek in de Play Store.


Jammer genoeg voor ons, echter, zijn die diensten nog niet beschikbaar in Nederland, net zoals ze dat nog niet zijn in de meeste landen. Dit is al een tijdje zo, en onderhand hebben we ons er wel bij neergelegd.
Maar daar zit ook juist het probleem. Als de N7 tegen kostprijs verkocht wordt, maar Google kan de winst niet van hun andere diensten halen, zullen ze hier dus maar weinig verdienen (ze hebben nog wel de apps op de Play Store). Dat betekent dus dat het hier waarhschijnlijk niet winstgevend genoeg zou zijn om de N7 te introduceren tegen de prijzen die we verwachten, namelijk 200 en 250 euro.

Nu kan Google dus twee dingen doen. Ten eerste kunnen ze de N7 een stuk duurder maken, zo rond de 300-350 euro. Dan is de Nexus 7 nog steeds goedkoper dan de concurrentie, maar maakt Google wel een heel aantal klanten boos. Waarschijnlijk gaan mensen hem dan uit Amerika importeren om kosten te besparen, waardoor Google zichzelf alleen maar in de voet schiet.
De tweede optie, en volgens mij ook gelijk de meest logische optie, is dat ze ook hier in Nederland de secundaire diensten aanbieden, waardoor ze ook hier de lage prijs kunnen ondersteunen. Sinds de introductie van alle extra diensten in Amerika zijn ze al niet beschikbaar in veel andere landen, en Google zou zichzelf nog populairder kunnen maken door ook in die landen alle diensten in te schakelen.

Het ontketenen van die diensten hier zou wel passen in de huidige trend rond Android. Met ICS en JB probeert Google nu een mooi OS aan te bieden, en met die updates (Honeycomb in iets mindere mate) bereiken ze ook een steeds groter publiek, en zijn ze echt bezig met marketing om Android steeds bekender te maken. Als we nu ook hier nog films konden kijken, tijdschriften konden lezen en tv-shows konden volgen op onze mobiele apparaten, zou het ecosysteem compleet zijn. Android zou dan eigenlijk alles aanbieden dat nodig is, en Google kennende, zouden ze het nog met Google Now combineren ook.

Al deze factoren overwegend lijkt het mij niet heel raar als Google eind augustus met de aankondiging komt dat ook wij binnenkort kunnen genieten van de complete Android-ervaring. Aleen zo lijkt het mij mogelijk om de N7 te introduceren in ons land, en Google zou het best kunnen doen ook. We worden nu al jaren buitengesloten, en gezien Android onderhand zo groot is, wordt het wel tijd dat ook wij mee mogen spelen.
Het enige rare is dat Google de dingen vaak al vroeg aankondigt. Maar, aan de andere kant, misschien willen ze ons wel verrassen.

En wat een verrassing zou dat zijn. Het zou een hele grote mijlpaal zijn voor Android en Google, de aankondiging die Android definitief een compleet ecosysteem maakt.

Ben je het met me eens, klopt er niks van? Laat het weten, op Twitter, Facebook of hieronder!

Bas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten