zondag 5 augustus 2012

Hoe werkt de batterij van je Androidtelefoon?

Zo nu en dan zie je op fora discussies over de manier waarop de batterij van een Android toestel werkt, of de manier waarop Android omgaat met het verwerken van de gegevens ervan (zoals het weergeven van het batterijpercentage). Daarnaast zijn er een aantal tradities ingesleten, en zo hebben veel gebruikers nog steeds een verkeerd beeld van hoe het nou precies werkt.


Algemene "afspraken"

Mensen hebben over de jaren een aantal "regels" opgesteld met betrekking tot het opladen van een telefoon, en over de manieren waarop je in Android kan zorgen dat je batterijniveau goed afgelezen wordt. Denk hierbij aan het opladen van een apparaat voor het aan te zetten, en het wissen van de batterijstatistieken als je rare percentages te zien krijgt.
Een aantal van deze regels kloppen wel, of schijnen in ieder geval waar te zijn, maar sommige andere ideeën zijn onderhand al weerlegd.

Androids battery stats

Vaak wordt er, als de discussie gaat over Android en batterijleven, gesproken over de batterijstatistieken die gewist moeten worden. Deze zijn verantwoordelijk voor het bijhouden, en vooral weergeven van het batterijniveau en de grafiek zoals te zien in de instellingen. Dit wordt bijgehouden door een bestand, batterystats.bin, in de /system/data-map.
Ondanks hat vaak gegeven advies om dit bestand te verwijderen omdat dat beter is voor de weergave van je batterijpercentage, samen met andere redenen, is dit op 13 januari hier op Google+ officieel tot onzin verklaard door Dianne Hackborn, iemand die meewerkt aan het ontwikkelen van Android.
Zij zegt dat het weergegeven batterijpercentage geen reflectie is van de gegevens in batterystats.bin, maar dat dit bestand enkel gegevens opslaat die onder andere bijhouden welke app wanneer wat deed, en dat op basis van het bestand enkel de grafiek wordt gemaakt die bij de instellingen van je telefoon laat zien hoe het batterijverbruik loopt.

Ik heb het bestand zelf ook een keer gewist, toen we nog onder de indruk waren dat het zou helpen. Mijn telefoon gaf na opladen tot 100% steeds waarden aan als 74%, na hem van de lader afgehaald te hebben. Het leuke is dat, na een paar andere pogingen, het wissen van batterystats.bin wel heeft geholpen om dit probleem te stoppen.
Het wissen van de battery stats verbetert dus niet het batterijgebruik van je telefoon, enkel de weergave ervan. Ondanks dat Hackborn zegt dat het vanzelf gewist wordt als je je telefoon van de lader haalt.


Hardware vs. software

Zoals altijd is ook in deze situatie een onderscheid te maken tussen wat het beste is voor de hardware, en wat het beste is voor de software. De batterijen die men tegenwoordig gebruikt in mobiele telefoons zijn Li-ion (Lithium-ion) batterijen, maar die brengen wat hardwarematige beperkingen met zich mee.
Zo is er namelijk het probleem dat zo'n batterij niet te ver ont- of opgeladen mag worden. Als de batterij namelijk vol opgeladen is, is de spanning iets te hoog voor de batterij. Daarom gaan de eerste paar procenten sneller dan de rest. Hetzelfde geldt voor een te lage batterijspanning: dat beschadigt je batterij ook. Het beste is het om de batterijspanning tussen de 30% en 70% te houden.

Hier zit echter ook een probleem: als je de telefoon zo onregelmatig oplaadt, zal hij in mijn ervaring (en die van een aantal anderen), toch raar gaan doen. Je zult dingen gaan zien als mijn probleem, dat ik hierboven beschreef. Je zult zien dat je plotseling, en dit heeft iemand echt meegemaakt, drie kwartier lang een batterijpercentage van 1% weergegeven wordt.

Quad cores en grotere schermen

Veel mensen denken dat de grotere schermen, grotere hoeveelheid RAM en snellere processoren in de telefoons van tegenwoordig er alleen maar voor zorgen dat de batterij sneller leeg gaat. Gelukkig is dat lang niet altijd het geval. Natuurlijk worden er steeds grotere batterijen met de telefoons meegeleverd, maar dat laten we nu even achterwege.
Hoewel de nieuwe scherpere, fellere en grotere schermen inderdaad vaak wel meer batterijsap zuigen, worden die ook steeds zuiniger gemaakt. Daar wordt echter nog niet de grootste vooruitgang gemaakt.

De nieuwere processoren daarentegen, worden wel een stuk efficiënter. Door een betere processorarchitectuur (waar ik nu niet op inga, aangezien dat vrij ingewikkeld is) worden de kernen zelf steeds efficiënter, waardoor ze minder stroom verbruiken voor dezelfde prestaties.
Daarnaast worden er ook andere snufjes toegepast om de CPU als geheel beter te maken. Zo heeft de nieuwe NVidia Tegra 3-processor, die in bijvoorbeeld de HTC One X zit, een vijfde companion core. Die kleinere kern, die ook een stuk minder krachtig is en minder stroom vergt, wordt ingeschakeld wanneer het scherm uitstaat. De vier grote kernen worden uitgezet, en het batterijverbruik van de telefoon krijgt een mooie boost.



Conclusie

Als we alles overwegen, zien we dat het er eigenlijk niet makkelijker op wordt als we eenmaal weten hoe de dingen in de basis werken. In Android wil je graag een goede batterijmeting, maar als je daar te ver in gaat, gaat de kwaliteit van je batterij sneller achteruit (je zult altijd merken dat de batterij na een jaar wat minder goed presteert dan toen je hem kocht). Als je de batterij heel wilt houden, kan dat in Android problemen opleveren.
Gelukkig zijn de ontwerpers van onze telefoons er wel altijd mee bezig om te zorgen dat we steeds beter de dag door kunnen.

Let wel, er zullen lang niet altijd problemen zijn. Zijn die er wel, zullen ze vaak minimaal zijn. Wat ik in dit artikel beschreven heb wordt vooral opgemerkt door mensen die veel bezig zijn met hun telefoon, en hier goed op letten.

Laat ons hieronder, op Facebook of op Twitter weten hoe jouw batterij zich gedraagt, en wat jij allemaal doet om hem goed te houden!

MBRtech

P.S.: Het kan zijn dat de software-onderdelen in dit artikel ook voor andere OS'en geldt, maar daar heb ik geen ervaring mee. Daarnaast is Android het meest dynamische, dus zijn daar goed de ontwikkelingen te zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten