maandag 30 juli 2012

Jelly Bean: Mooie update, of niet?

Zoals de hele wereld onderhand wel weet, heeft Google onlangs de nieuwe versie van Android aangekondigd. Hoewel sommigen zeggen dat deze update echt wel de moeite waard is, vinden anderen de verbeteringen maar miniem.
Is Jelly Bean nu een echte update of zijn er echt zo weinig belangrijke veranderingen aangebracht?



Laten we eens beginnen met de aanloop naar en introductie van Android 4.1.
Ice Cream Sandwich, ook wel bekend als ICS, is Android 4.0. De SDK (Software Development Kit) voor de eerste versie van ICS is vrijgegeven op 19 oktober 2011. 
Zelfs al voordat dit was gebeurd, echter, waren mensen aan het speculeren over de naam (en het versienummer) van het OS. Al vrij snel was iedereen het erover eens dat het Jelly Bean zou worden, en Google leek dat met een paar hints te bevestigen, maar het versienummer was nog onbekend. Sommigen dachten dat de update zo belangrijk zou worden, dat "The Big G" het versienummer 5.0 zou meegeven aan de nieuwe Android.
Aan de andere kant was het kamp van de mensen die geloofden dat deze nieuwe versie het nummer 4.1 mee zou krijgen. Dit leek mij ook de meest waarschijnlijke optie, aangezien ICS al erg goed was. Mijn vermoeden was dat er enkel wat updates in 4.1 zouden zitten die het uiterlijk iets verbeterden, en wat updates voor tablets.

De meeste voorspellingen die hierboven staan zijn uitgekomen, maar toch lijken sommigen meer verwacht te hebben. Vooral in het begin was er wat rumoerigheid, omdat er weinig nieuws zou zijn. Toch is er vrij veel veranderd, en in deze post leggen we uit wat er zoal anders is.
Eerst bespreken we de veranderingen die voor het algemene publiek het meest zullen uitmaken, dus de aanpassingen die goed te zien zijn, daarna de wat meer behind the scenes aanpassingen.

Google Now

Één van de grootste softwarematige aanpassingen in Jelly Bean is Google Now. Dit is Googles antwoord op Apples Siri en Samsungs S Voice. Vanaf het moment dat deze app aangekondigd werd, was hij al populair. De vele functies en het uiterlijk van de app hebben gezorgd voor een erg enthousiaste community, waar iedereen vooral uitkijkt naar Jelly Bean omdat Google Now erbij zit.
De app is niet alleen snel (vaak sneller dan Siri), maar ziet er ook nog eens goed uit en herkent veel vragen. Zo kan je bijvoorbeeld vragen hoe lang een bepaalde persoon (bekendheid) is, hoe laat het ergens is, en foto's opvragen van iets.
Daarnaast kun je ook nog gemakkelijk een aantal functies van je telefoon aansturen. Je kunt o.a. muziek zoeken en afspelen, een timer zetten en een notitie maken (reminder).
Hieronder is een video te zien met een aantal voorbeelden van stemcommando's die Google Now herkent.


Zoals je kunt zien, kan Google Now heel handig gaan worden. Minpunt is echter dat het alleen nog maar goed werkt (met de kaarten die je in de video ziet) in het Engels. 

Notificatiebalk en notificaties

Een andere verandering die nogal in het oog zal springen in Jelly Bean is het verbeterde notificatiesysteem. Naast het feit dat ik gemerkt heb dat de balk zich anders gedraagt, en niet meer de notificaties "omhoog drukt" als je de onderste balk omhoog sleept, is het ook nog eens zo dat het onderliggende systeem een stuk verbeterd is.
Ten eerste kan je nu door met twee vingers over een notificatie omhoog of omlaag te slepen (en als de notificatie het ondersteunt, het moet wel in de app verwerkt zijn) de notificatie uit- of inklappen. Als je omlaag sleept, zie je meer informatie en één of meerdere acties, die je direct kan uitvoeren door erop te drukken. Zo kun je iemand gelijk een sms terugsturen, van de notificatie af.
Ten tweede is er een prioriteitssysteem toegevoegd. De ontwikkelaar van een app kan nu per notificatie voor zijn app aangeven hoe de notificatie weergegeven moet worden. Zo kan hij instellen dat een notificatie standaard groot (uitgeklapt) is, maar ook dat dat niet zo is. Er is zelfs de mogelijkheid om wel een notificatie weer te geven, maar geen icoon in de statusbalk.
Hieronder vind je een stuk uit de keynote van Google, waarin het nieuwe systeem uitgelegd wordt.


Als laatste is er nog één mooie toevoeging: Je kunt bij de informatiepagina van een app ook aangeven of deze app notificaties kan weergeven. Als je dus een applicatie hebt die automatisch update en notificaties weergeeft zonder dat jij het wilt, zet je de notificaties van die app gewoon uit.

Dialogen (pop-ups)

Iets minder zichtbaar, maar voor de meesten nog wel goed te merken, is de veranderingen in de zogegeheten dialogs. Dit zijn de pop-ups die de gebruiker vragen om een keuze te maken. De verandering zit hem in de lijst van geschikte applicaties, bijvoorbeeld om een plaatje te delen in Whatsapp. In plaats van een simpele lijst, zoals eerder altijd het geval was, is dit nu een rooster, waar de iconen van de applicaties groot worden weergegeven boven hun naam.

Project Butter

En zo zijn we alweer aangekomen bij de niet-zichtbare aanpassingen. Natuurlijk is het effect wel zichtbaar, maar de veranderingen zelf zijn dat niet. Een grote trekpleister van Android 4.1 moet de snelheid zijn. Zeker degenen die al wat meer het nieuws rond Jelly Bean volgen hebben al wel eens gehoord van Project Butter. Het principe hierachter is dat met een aantal veranderingen het Androidsysteem wat beter reageert op wat de gebruiker doet, zodat het systeem sneller is en aanvoelt. Dit combineren ze met een paar technieken om de UI minder haperig te maken. Een paar veranderingen, en daarmee de belangrijkste, zijn:
  • Het activeren van vsync. Dit houdt heel simpelweg in dat het aantal beeldjes per seconde van de applicatie niet hoger wordt dan dat van je scherm. Zou dit wel het geval zijn, dan zou je dus meer beeldjes per seconde krijgen dan je monitor kan laten zien. Daardoor ga je "scheuren" in je beeld zien.
  • Het implementeren van triple buffering. Dit is een aanvulling op vsync, om de negatieve effecten van vsync tegen te gaan.
  • Het aanpassen voor de structuur die een aanraking op het scherm registreert en verwerkt, en vooral de structuur die de content naar het scherm stuurt.
Als je meer wilt weten over vsync en triple buffering, raad ik je aan om dit (Engelse) artikel te lezen.
Voor meer informatie over de aanpassingen in de verwerking van acties en het doorsturen naar het scherm, raad ik je aan onderstaande (ook Engelse) video van Google I/O 2012 te kijken. Deze video duurt wel erg lang, maar is zeer interessant als je wat meer wilt weten over de werking van Android.


Voor een vergelijking tussen de animaties van ICS en JB moet je onderstaande video even kijken.

 

De kleine dingetjes

Nu kom ik aan bij de kleine dingetjes, de veranderingen die de gehele ervaring compleet maken. 
Het is nu bijvoorbeeld mogelijk om offline spraakherkenning te gebruiken, na het downloaden van het benodigde pakket. Zo kan je dus zonder internetconnectie nog Google Now gebruiken, of je geliefde een bericht sturen terwijl je aan het rijden bent.
Daarnaast, en dit zie je tot nu toe alleen op Nexus-apparaten, verandert de terug-knop in de navigatiebalk nu in een neerwaarts wijzend pijltje, waar dat voorheen niet zo was.
Als laatste heeft de launcher, dus je startscherm, nog een mooie make over gehad. De kruisjes bij het verplaatsen van apps of widgets zijn weg, apps en widgets maken plaats of veranderen van grootte als je iets wilt neerzetten waar al iets staat, en de voorbeelden van de widgets zien er weer iets beter uit.

Kijk even het filmpje hieronder als je een snel overzicht wilt van een aantal aanpassingen die het meeste nut hebben voor de gebruiker.

  
Onderhand heb ik het meest belangrijke wel uitgelegd. Zoals je misschien wel hebt opgemaakt uit dit artikel, ben ik een groot fan van Android 4.1. De veranderingen in Jelly Bean lijken niet zo groot, maar er zijn heel veel veranderingen gemaakt. Veel details zijn verbeterd, en de algemene gebruikerservaring is weer flink verbeterd.

Als laatste toevoeging wil ik nog even aangeven dat ik ook een paar weken Jelly Bean ports heb gedraaid op mijn Galaxy S. Zelfs op die oude telefoon draait het OS zeker niet slechter dan Gingerbread of ICS, en ik vond het erg goed werken. Het was nog weer een stap makkelijker en intuïtiever dan Android 4.0. Het is dus niet een OS dat je alleen op de nieuwste telefoons kunt draaien. Sterker nog, de Galaxy S heeft nu al meerdere goed werkende ports, maar de Galaxy S III heeft nog een paar grotere problemen!

Als ik iets vergeten ben, of je wilt graag je mening geven over Jelly Bean, kan dat op Facebook, Twitter of hieronder.

Bas  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten