zondag 21 oktober 2012

Buyer's Guide: Kasten

Kasten... Het proces van een goede kast uitkiezen kan makkelijk zijn, maar het kan ook een absolute hel zijn. Daarom is er nu onze computerkastengids: een gids die rekening houdt met verschillende wensen, budgetten en vergissingen of andersoortige, vaak onderschatte, factoren.

De zoektocht naar een goede kast, die zo veel mogelijk voldoet aan jouw eisen, vindt zijn begin bij het beschikbare budget: je gaat natuurlijk niet kijken naar kasten van ruim 200 euro als je maar 100 euro budget hebt voor een kast. 
Tip 1: Kijk daarom altijd goed naar de prijzen: fantaseren mag, maar check eerst even de prijs, zodat je niet denkt de perfecte kast te hebben gevonden en dan ontdekt dat die een stuk boven je budget ligt.

Tip 2: altijd van tevoren in je hoofd een algemeen beeld vormen van hoeveel en welke onderdelen je wilt, hoeveel van elke soort, en hoeveel ruimte dat gaat innemen. Stel: je wilt het liefst een flinke computer bouwen, met één of meerdere videokaarten, een flink moederbord, waterkoeling en andere leuke snufjes, en je koopt vervolgens een kast op budget, dan is er een redelijke kans dat het allemaal net niet lekker past, of met een beetje pech gewoon helemaal niet wil passen. Zorg daarom altijd dat je van tevoren een lijst maakt met onderdelen, en vervolgens gaat kijken naar de kasten die je op het oog hebt: hoeveel ruimte is er voor de videokaart of de videokaarten? Past het door mij gekozen moederbord wel? Wil ik de kabels (kunnen) wegwerken en zoja, is daar ruimte voor (en: is er genoeg ruimte voor)? Zijn er genoeg schijfruimtes en als dat niet zo is, is er dan een vergelijkbare kast die dat wél heeft? Als er wel genoeg ruimtes zijn, maar niet genoeg van bepaalde groottes, hoeveel en wat voor houders (brackets) moet ik hebben om ze toch allemaal te kunnen installeren? Is er ruimte voor eventuele waterkoelingspijpen, radiator, pomp en vloeistofreservoir? Dit is maar een deel van de vragen die je jezelf moet stellen, maar vaak worden dingen als deze niet goed genoeg bekeken. 
Ter vergelijking:
Als eerste een grote kast die niet snel ruimteproblemen zal hebben: de Cooler Master HAF X, een zogenaamde Full Tower (dus gewoon héél groot). Deze kast is erg ruim, van goede kwaliteit en goed uitgedacht, dus daar zit natuurlijk wel een prijskaartje aan: ongeveer 140 euro tel je neer voor deze kast.

De Cooler Master HAF X: een flink grote kast met meer dan genoeg ruimte voor schijven, voeding, moederbord en andere componenten. Ook genoeg uitbreidingssloten voor maar liefst 4 dubbelslots videokaarten of andere kaarten die PCIe gebruiken!
Aan de andere kant is er dan bijvoorbeeld een kast als de Aerocool Qs-200: een stuk kleiner, met duidelijk minder ruimte voor je onderdelen. Het hangt er dus maar net vanaf wat je in je computer wilt: wil je weinig moeilijks of groots, dan is een grote kast een slecht idee. Aan deze kleinere kast hangt dan ook een bescheiden prijskaartje van zo'n 40 euro.
De Aerocool Qs-200: een zogenaamde Mini Tower, die een stuk compacter is en gericht is op een bescheiden systeem zonder veel extra dingen of grote onderdelen.


Tip 3: kijk ook altijd naar het formaat van je moederbord. Je kijkt hier snel overheen, maar als je een moederbord koopt dat een formaat heeft dat je kast niet ondersteunt, heb je toch echt een probleem: je moederbord past niet! Grotere kasten hebben hier over het algemeen weinig problemen mee, maar een zekerheidscheck kan nooit kwaad. Je kunt absoluut niet een goedkope kast kopen en dan denken dat je een groot moederbord erin kunt zetten: check dus altijd of je kast wel overweg kan met het moederbord! Als je dat toevallig wel lukt, moet je rekening houden met de zeer aanwezige kans dat je luchtstroming en koelingsmogelijkheden verre van optimaal zijn: geen overclocking en andere trucjes is dan ook het advies.

Tip 4: Heb je een kast gevonden die prima is, maar die niet genoeg ruimte voor de videokaart heeft? Kijk dan even of er toevallig een HDD-kooi in zit. Die kun je vaak verwijderen, wat meer ruimte voor videokaarten vrijmaakt. Daardoor kun je vaak wél alles goed kwijt. Als je niet te gek doet met opslagruimte en kaartlezers/schijfapparaten, kun je vaak ook die nog prima kwijt. 
Een HDD-kooi is vaak relatief simpel te verwijderen en geeft dan extra ruimte voor bijvoorbeeld  je PCIe-kaart(en).

Tip 5: Een leuk uiterlijk is natuurlijk altijd een plus, maar let op dat je niet meer op uiterlijk selecteert. Vaak is het beter om een minder mooie kast te kiezen die bijvoorbeeld een redelijke hoeveelheid goedkoper is, maar nog steeds dezelfde of toereikende features heeft. Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een mooie kast nog steeds ruim genoeg is, maar iets kleiner dan een wat minder mooie kast die evenveel kost. Kijk in dat geval naar je wensen qua ruimte: wil je per se wat meer ruimte voor de kabels en luchtstroom? Koop dan toch de iets ruimere maar minder mooie, om te voorkomen dat je bij het inbouwen in de knel komt of toch spijt krijgt van je beslissing.

Tip 6: Eerder heb je dit punt al gezien, maar ik kom er nog even op terug, gewoon omdat het belangrijk kan zijn: wil je je kabels kunnen wegwerken, zorg dan dat een kast koopt die daarvoor ruimte biedt! Veel kasten hebben tegenwoordig ruimte om aan de kant achter het moederbord je kabels te laten lopen, zodat ze niet je luchtstroom doorbreken/verstoren, naast dat het er leuk uitziet.
Vaak wil je als je een enigszins game-gericht systeem bouwt toch wel de mogelijkheid hebben om je kabels uit het zicht te houden. Veel kasten hebben dus zogenaamde kabelmanagementruimte. Deze ruimte is er om direct vanuit je voeding de kabels achter de montagewand voor je moederbord te leiden. Vervolgens kun je de kabels weer uit diverse gaten naar de onderdelen laten lopen.
Gaten in de kant waar het moederbord gemonteerd is, zorgen dat je je kabels achterlangs naar de onderdelen kunt leiden.

Tip 7.1: Zorg dat je koeling goed genoeg is voor je systeem. Dit houdt in dat als je in een relatief kleine kast een redelijk licht systeem bouwt, je over het algemeen met de standaardkoeling redelijk goed uit de voeten kunt, alhoewel het soms nog wel slim is om de standaardventilatoren te vervangen door betere exemplaren.
Als je systeem zwaarder wordt, wat over het algemeen een grote kast betekent, houdt dat vaak ook in dat er meer ventilatoren kunnen worden ingebouwd (en vaak ook dat er meer worden meegeleverd). Als je echter een optimale koeling wilt voor eventuele overkloksessies of upgrades, is het aan te raden om toch ten minste wat extra koelkracht aan te schaffen. Het vervangen van de meegeleverde ventilatoren hoeft niet per se, het bijkopen van ventilatoren, om zo het totale aantal te verhogen, is wél aan te raden. Natuurlijk kun je altijd beslissen om dan gelijk maar all the way te gaan en alle standaardventilatoren te vervangen en dan ook alle lege ventilatorplaatsen te vullen.

Tip 7.2: Geluid versus luchtverplaatsing. Veel ventilatoren die een flinke luchtverplaatsing hebben (en dus goed koelen), zijn vaak gelijk ook een stukje luider dan hun minder krachtige collega's. Stel dat jouw systeem een niet-overgeklokt systeem is, waarin je vooral gewoon stilte zoekt, dan kun je beter gaan voor een ventilator die minder verplaatst, maar ook minder luid is. Die hebben vaak genoeg verplaatsing om adequaat te koelen zonder (te) luid te worden. Ga je echter een echte gaming computer maken (en maakt het geluidsniveau je verder niet erg veel uit), dan is het een goed idee om flinke beestenventilatoren aan te schaffen. Veel kracht en een hoge luchtverplaatsing zorgen voor prima koeling bij overklokken en belasting van de onderdelen. Natuurlijk wordt een hoge geluidsproductie dan onvermijdelijk, maar daar zul je dan mee moeten leven.
Ultiem is natuurlijk het waterkoelen, maar dat is naast een hoop moeite ook nog eens prijzig en erg lastig om zelf te installeren als je geen hulp hebt. Aangeraden wordt het voor de gemiddelde gebruiker dus niet.
Trouwens, in het geval dat je tóch kiest voor waterkoeling, zorg dan dat je daar ook genoeg ruimte voor hebt: een radiator, pomp, reservoir en slangen nemen ruimte in, en daar moet je rekening mee houden. Doe je dat niet, dan is de kans aanwezig dat je kast te klein blijkt voor waterkoeling, of dat je de onderdelen niet goed geplaatst krijgt.

Zo zie je dus dat er eigenlijk een flink denkproces schuilgaat achter het kiezen van een kast. Met deze gids hoop ik de keuze wat makkelijker en/of duidelijk te maken. Als je op al deze punten let, is de kans groot dat je uiteindelijk een prima kast zult vinden.

Veel plezier met kasten bekijken!


Rick

Geen opmerkingen:

Een reactie posten